Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kask
PostNapisane: 2014-06-25 23:57:18 
Zamykacz opon

Telefon: 788200614
Obecne moto: Brak...
Mogę się juz trochę wypowiedzieć. Blenda, mistrzostwo świata, wentylacja równie dobra. Minus jak dla mnie to zapięcie ale pewnie dlatego ze wcześniej miałem DD, co do hałasu to jest ''znosnie'' tzn., myślałem że będzie lepiej. Ogólnie wrażenia w porównaniu z Ls2 kolosalne, także polecam speed-r'a :)

Tytuł: Re: Re: Kask
PostNapisane: 2014-06-25 23:57:18 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2014-06-26 10:57:06 
Mistrz Polski

Telefon: 512-933-050
Obecne moto: fz6 Fazer S1 2004r
nie żebym się czepiał ale ochłoń i pojeździj w nim trochę, zrób kilkaset (jak nie klika tys) km i wówczas na spokojnie opisz :P
na ile wiarygodną ocenę można wystawić mając kask 2 dni ? :P

PostNapisane: 2014-06-26 11:34:44 
Zamykacz opon

pewnie masz racje :) Opisalem pierwsze wrazenie ktore tez jest wazne w wyborze kasku:) Pojezdzimy napiszemy wiecej.

PostNapisane: 2014-06-26 11:49:49 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Sprint ST 1050
spradox napisał(a):
wcześniej miałem DD

Speed-R nie ma DD? Dam sobie rękę uciąć, że mają DD, mierzyłem dwie sztuki w malowaniu sauer i obydwa były z DD.
Mi w speed-r najbardziej podoba się blenda i mechanizm unoszenia szyby, który działa płynnie, nie skokowo w 3-4 pozycjach jak w innych kaskach, ale ten "cycek" do otwierania wizjera jest już o kant dupy moim zdaniem :).

PostNapisane: 2014-06-26 18:35:45 
Niemowlak

Obecne moto: MT-10
Glenroy ma rację w domu mam dwa speed-r i oba mają DD

PostNapisane: 2014-06-26 22:54:23 
Mistrz Polski

hmm coś w tym jest co piszą. Z ciekawości sprawdziłem na stronie sharka i w opisie też widnieje dd. hmm

może wypuścili na jakiś rynek (europa, azja, ameryka) inną wersję zapięcia.

Weź Spradox sprawdź co i jak bo zaraz się okaże że ktoś podróbkę Tobie sprzedał...;/ choć z drugiej strony jak solidnie zrobiony to może nie warto drążyć tematu i cieszyć się tym co się ma:)

PostNapisane: 2014-06-27 00:40:21 
Zamykacz opon

Ooo, ale wtopa :) macie rację mój błąd, shark ma Dd, a ls2 takie coś z plastiku :) glenroy obadasz przy najbliższym spotkaniu :P na początku miałem mały problem jak to zapiąć ale spoko.
P.s mam DD

PostNapisane: 2014-06-27 07:47:12 
Mistrz Polski

czyli jednak moja sugestia, żebyś ochłonął i na trzeźwo dawał ocenę, była słuszna :P

PostNapisane: 2014-06-27 13:00:58 
Niemowlak

Kumpel ma Speed-R i ogólnie go sobie chwali, ale narzeka, że głośny. Ja w nim nie jeździłem, więc nie mam porównania.
Osobiście polecam kaski HJC - w tej chwili użytkuję równolegle dwa modele:
- integralny FS-11 emblem - bardzo wygodny, z blendą, cichy i świetnie wykonany. Leży świetnie na baniaku i chociaż ma pompowane policzki to ani razu nie musiałem ich jeszcze używać
- szczękowy SYMAX III - testowałem na swojej głowie sporo kasków szczękowych - Cabergi, Nolany i inne wynalazki i ten był zdecydowanie najlepszy i najwygodniejszy. Poziomem głośności niewiele ustępuje integralom, wszystko chodzi płynnie i gładko.

PostNapisane: 2014-06-27 14:58:01 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Sprint ST 1050
spradox napisał(a):
Ooo, ale wtopa macie rację mój błąd, shark ma Dd, a ls2 takie coś z plastiku glenroy obadasz przy najbliższym spotkaniu na początku miałem mały problem jak to zapiąć ale spoko.
P.s mam DD

Obadam, obadam, sam mam chrapkę na Speed-R albo RPHA ST, ale najpierw muszę sobie skórzaną kurtkę kupić bo nie chce mi się za każdym razem w kompletny kombinezon pakować, żeby podjechać na miasto coś załatwić :).
Do DD się przyzwyczaisz, jak chcesz możesz sobie przed lustrem poćwiczyć. Kolega zapina DD w rękawicach, próbowałem racz, czy dwa i stwierdziłem, że rękawice mogą sobie jednak tą chwilę na baku poleżeć :lol:
W jakim malowaniu masz garnek? Sauer wygląda fajnie, szczególnie czarny :).
Lexx napisał(a):
Osobiście polecam kaski HJC - w tej chwili użytkuję równolegle dwa modele

Też jeżdżę teraz w HJC, ale po obadaniu garnków, stwierdzam, że taki Speed-R stoi jakościowo na praktycznie takim samym poziomie co RPHA a jest zdrowo tańszy, i to nie jest tylko moja opinia.

PostNapisane: 2014-06-27 15:15:24 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6S
Glenroy - rozmawiałem z chłopakami na temat tych Nolanów i sobie chwalą bardzo, w sumie żadnej negatywnej opinii nie było ale wiadomo Tobie może coś przeszkadzać co im już nie ...

PostNapisane: 2014-06-30 08:21:32 
Niemowlak

Obecne moto: CBR F4i Sport 2001
Witam serdecznie szanownych kolegów,

na wstępie przepraszam za temat, który pewnie nie jeden z was uważa za wyczerpany przez czeluścia INTERNETU. Noszę się z zamiarem zakupu pierwszego kasku. Nie chcę kupić najtańszego, wiem ile warte jest zdrowie itd itp. Poczytałem dość sporo na temat kasków i wydaje mi się, że jestem głupszy niż przed studiowaniem...

Pewnego dnia przeszedłem się do jednego z sieciowych sklepów mających w nazwie i moto i akcesoria i pogadałem z kolegą, w celu doradzenia kupna kasku. Przedstawiłem mu oczekiwania : blenda, pinlock i defletktor. Zapytałem, co myśli o SHARKu VISION, SPEED-R...szybko temat przeskoczył na SHOEI GT-AIR - pułap cenowy prawie 1000zł większy. Jego argumenty to takie, że SHOEI to SHOEI, 5lat gwarancji, nawet czyszczenie robią w sklepie; niewiele droższy, mogę część spałacać w ratach, a nie będę żałował. Zaszedłem do domu,chciałem poczytać o kasku, sprawdziłęm test SHARPa - 3 gwiazdki (http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/shoei-gt-air)....Płacić za kask taką kasę i 3 gwiazdki?

Zacząłem przetrząsać Internet - każdy poleca XR1100 - 5gwiazdek w teście SHARPa, ale kask jest już wycofywany - więc też mieszane uczucia. W jego miejsce wszedł NXR. Nie wiem, jak wypada w SHARPie, ale kosztuje 1900 i nie ma blendy. Mógłbym to przeżyć, zwłaszcza,że jak poczytałem, że kaski bez blendy są bezpieczniejsze, ale płacić za kask 1900, dokupić szybę... $$ rośnie lawinowo.

W kolejnym kroku zerknąłem na kaski HJC. Kask RPHA10 plus. Bardzo zachwalany w testach (https://www.youtube.com/watch?v=8uaTtsIgBgw, http://www.moto-opinie.info/?action=sho ... duktu=1916). Zakup za około 1400zł - a w zestawie mamy defletkor, pinlock, 2 szybę, torbę na kask. Jest jednak jeden minus tego kasku - 3 gwiazdki w teście SHARP(http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/hjc-r-pha-10) - teoretycznie wykonany w zaawansowanej technologii (połączenie włókien carbonu, aramidu i włókna szklanego), ale brak odpowiedniej ochrony bocznej.

Został jeszcze jeden kask - średnio zachwalany, dobrze wyposażony, ma 5gwiazdek w SHARPie, kosztuje 800 - HJC IS-17 (http://www.scigacz.pl/HJC,IS-17,uniwers ... 22658.html, https://www.youtube.com/watch?v=UfP0UqE6XLc, http://sharp.direct.gov.uk/testsratings ... duktu=1917).

Szanowni koledzy - mam nadzieję, że podpowiecie konkretnie, rzeczowo. Chcę wydać na kask ok 1500zł (+-). Najważniejsze cechy to bezpieczeństwo, wyciszenie i na 3 miejscu wyposażenie. Może wy podpowiecie inne typy. Może opowiecie o waszych przemyśleniach na temat kasków i testów SHARP.

Pozdrawiam

PostNapisane: 2014-06-30 16:17:55 
Niemowlak

"Jego argumenty to takie, że SHOEI to SHOEI" - no właśnie tego typu "argumenty" powtarzają się najczęściej. Kupować coś, bo nazywa się tak jak się nazywa i płacić tysiaka więcej? Przyznaję, że nigdy nie miałem SHOEI-a i nigdy nawet w takowym nie jeździłem. Przymierzałem parę modeli w sklepach i doszedłem do wniosku, że mogę spokojnie znaleźć kask porównywalny jakością, ale sporo tańszy. Dlatego ja osobiście polecam HJC. Kupiłem jeden kask i tak mi się spodobał, że szczękowca też kupiłem tej marki. Opisałem je kilka postów wcześniej - są ciche, wygodne, fajnie wykonane i w przyzwoitej cenie. IS-17 przymierzałem, ale mój wybór padł na podobny FS-11. Co do IS, to czytałem na jego temat sporo pozytywnych opinii.

PostNapisane: 2014-07-01 09:36:35 
Prawie jak Mistrz Świata

Ja powtórze znowu to samo co już w tym temacie pisałem- jak mam płacić znacznie więcej za kask który nie oferuje nic więcej przy tym, to podziękuję. Dlatego zamiast XR1100 (NXRa jeszcze nie było) wybrałem w tamtym roku RPHA10+ (HJC przy tym samym zestawie fantów wychodzi przeszło 1000zł taniej...). Cichy nie jest bo nie miał być- to kask sportowy, ale jest super wykonany, świetnie leży, leciutki że nie czuć go na głowie, a o aerodynamice i wentylacji chyba jeszcze nikt złego słowa nie powiedział. Więc po raz kolejny polecam HJC.

P.S.
Wg mnie testy Sharp można sobie w buty wsadzić, podobnie jak w samochodach zderzeniowe NCAP. Jeśli coś dostaje wielkie zero, albo 1 punkt to faktycznie słabo, ale z drugiej strony- jaką masz szanse że uderzenie przebiegnie idealnie tak samo jak w czasie testu? Bliską zeru. A nie od dzisiaj wiadomo że jak są dostępne scenariusze testów, to producenci biorą to pod uwagę przy konstruowaniu czegoś nowego- w końcu jak dostanie więcej gwiazdek to niby lepiej... :?

PostNapisane: 2014-07-01 15:11:08 
Zamykacz opon

Telefon: 608588454
Obecne moto: VFR V-tec
lakfie napisał(a):
Poczytałem dość sporo na temat kasków i wydaje mi się, że jestem głupszy niż przed studiowaniem...

To tak jak większość z nas na początku ;)

Ja zaczal bym od trochę innego pytania. Czy pierwsza maszyna, czy już cos latales. Dalej --> jaka maszyna i do jakich celów ma sluzyc (zycie weryfikuje początkowe koncepcje, ale jakies zalozenie pewnie masz).
Po wymaganiach domyślam się ze turystyka ale to się domyślam. Z tym testem sharpa to z tego co mi wiadomo gwiazdki sa przyznawane za stosunek cena / bezpieczeństwo - poprawcie mnie jeśli mam zle info...

Z garnkow cichych a w zasadzie chyba najcichszych na rynku polecam schubertcha. Polecam pewnie dlatego ze mam takowego (konkretnie s1 pro - resztki dostaniesz u importera - MCS Honda po mocno promocyjnych cenach) z tego co mi wiadomo to ich wszystkie modele były robione z mysla o wyciszeniu. Ja swój garnek mam 3 lata i jestem mega zadowolony. Ma dobra wentylacje, ma blende, ma antifoga na pinach - już wiem ze taki anti fog wystarcza na max 2 lata przy nie wyjmowaniu go z kasku wogole (a wiadomo w Polsce pogoda jest tak zmienna ze nei wyjmuje) i kosztuje 100 pln. (niska cena jak za ten komfort IMO). Glowne minusy to duza a nawet bardzo duza skorupa w porównaniu z kaskami sportowymi (mam s a garnek jest wielki - za sprawa dużej ilości gabki do wygłuszenia jak się domyślam). Slaba ocena bodaj 3* w teście sharpa no i przy zakupie w cenie niepromocyjnej sa drogie.

Jeśli stawiasz na komfort i wyciszenie to schubertch. Oczywiście gwarancja, bezpłatny serwis, rozbieranie, czyszczenie itd. w pakiecie. C3 i ktorys tam jeszcze garnek ma pakiet ze w razie gleby wymieniasz kask na nowy za chyba 40% ceny.

o sharkach slyszalem bardzo dużo dobrego glownie z uwagi na stosunek jakość/cena.

Jeśli to pierwsze moto i do końca nie wiesz jak go będziesz uzytkowal, to warto kupic cos tańszego a kolejny garne k za 2-3 latka jak Ci się już sprofiluje co na tym moto robisz...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 117  Następna strona