Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-08-29 21:46:44 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fz6S
Cóż, wiedza i warsztat kosztuje. Sam tego doświadczam, szukam taniej (niekoniecznie gorzej) i płacę. Jak mam coś spierd..ć i się zabić, to wolę zapłacić fachowcowi. Ale... to też kwestia zaufania. W naszym pięknym kraju nie ceny są za duże, tylko zarobki kiepskie.

PostNapisane: 2014-08-29 21:46:44 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2014-08-30 08:21:20 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: Fzs 600
nowy naped zostal zamowiony pomimo wykupuionego drogiego nw nie chcialem ryzykowac bliskgo spotkania 1 stopnia z asfaltem gdy podczas 200km/h zerwie sie lancuch... :moto:

PostNapisane: 2014-09-01 19:03:23 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZ6 S 04r.
Ciekawe czy Twoje drogie nw zadziała tam gdzie można u nas legalnie jeździć 200km/h. Podejrzewam że w razie W to i nowy łańcuch nie pomoże :D, także ostrożność bardzo wskazana :)

PostNapisane: 2014-09-02 20:25:30 
Niemowlak

Obecne moto: Fazer 03
Dzisiaj zaczepiłem gościa na Fazerze pod marketem, moto z tego samego roku co mój, chciałem zobaczyć czy na centralnej stopce po wrzuceniu biegu szarpie mu łańcuchem ( ja tak mam w swoim :-() i okazało się że ma takie same objawy jak ja. Gość twierdzi że napęd ma zmieniony w ubiegłym sezonie a według mnie te objawy wskazują na wyciągnięty łańcuch. Czy jest jeszcze jakaś inna przyczyna ze łańcuchem szarpie jak Reksio boczkiem ?
Dodam że naciąg łańcucha był prawidłowy. Mam zmieniać napęd bo mam nierówno wyciągnięty łańcuch ale po dzisiejszym pokazie zastanawia mnie fakt czy łańcuch to jedyna przyczyna szarpania

PostNapisane: 2014-09-02 20:59:35 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Sprint ST 1050
inuit1 napisał(a):
Dzisiaj zaczepiłem gościa na Fazerze pod marketem, moto z tego samego roku co mój, chciałem zobaczyć czy na centralnej stopce po wrzuceniu biegu szarpie mu łańcuchem ( ja tak mam w swoim :-() i okazało się że ma takie same objawy jak ja. Gość twierdzi że napęd ma zmieniony w ubiegłym sezonie a według mnie te objawy wskazują na wyciągnięty łańcuch. Czy jest jeszcze jakaś inna przyczyna ze łańcuchem szarpie jak Reksio boczkiem ?
Dodam że naciąg łańcucha był prawidłowy. Mam zmieniać napęd bo mam nierówno wyciągnięty łańcuch ale po dzisiejszym pokazie zastanawia mnie fakt czy łańcuch to jedyna przyczyna szarpania

Mój też szarpie, i to całkiem zdrowo, jutro wieczorem jak wrócę z pracy nagram filmik to sobie porównasz :). Płynnie na pewno nie pracuje, może delikatnie nierówno być wyciągnięty, ale to różnica może 0.5cm z groszem, trochę poszarpuje turlając się na wolnych obrotach, ale w końcu to wysokoobrotowy silnik i przy tym tysiącu-dwóch obrotów on parametrów nie posiada żadnych a nauczyłem się sobie z tym radzić :). Ale na centralce na pewno płynnie nie pracuje, rzekłbym że mało się nie rozdupcy :wink:. Może to wina kosza sprzęgłowego, bo zaczął trochę głośniej stukać, może gaźniki proszą się o regulację, a może tak być bo bez dodania gazu nie idzie go odpalić. Nie wiem, miałem to w tamtym roku, mam to pewnie i teraz, nie sprawdzałem ostatnio, ale mogło mu się pogorszyć m.in przez szarpanie w tempie spacerowym etc ;).

PostNapisane: 2014-09-02 21:17:08 
Niemowlak

O gaźnikach też myślałem, w sobotę jadę na czyszczenie i synchronizacje, może jestem po prostu przewrażliwiony :lol:

PostNapisane: 2014-09-02 22:10:47 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZ6 S 04r.
Dajcie sobie z tym spokój, szarpało szarpie i będzie szarpać, taka natura tego sprzętu że będzie łańcuchem szarpał(czasem mniej czasem mocniej ale będzie) jak się będziecie z nudów bawić na centralce. Falowanie na obtorach biegu jałowego może dochodzić nawet do 100-150 rpm i to nie takie powolne falowanie tylko gwałtowne zmiany np. ze 1280 na 1230, a siła bezwładności koła sprawia że ono pcha łańcuch do przodu, góra łańcucha robi się luźna a później silnik skacze w górę z obrotami i szarpie łańcuchem, na nowo napędzając wyhamowane(spadkiem obrotów) przed chwilą koło. I tak na zmianę, a w momencie gdy jedziemy "bez gazu" to szarpanie może być jeszcze bardziej odczuwalne do momentu aż obciążenie motocykla zmusi silnik do jednostajnego ciągnięcia. Najłatwiej to zauważyć trzymając lekko hamulec.

Edit: Chyba że ktoś ma wyrąbany zabierak w kole to może mu baaaardzo szarpać. No ale to raczej znacie :)

PostNapisane: 2014-09-03 20:48:24 
Zamykacz opon

Telefon: Mam
Obecne moto: FZS 1000
A jak motocykl stoi na bocznej stopce i sprawdzasz luz łańcucha to jest w normie? Sprawdź tak naciąg kilka razy za każdym razem przedstawiając moto około 20cm w przód. I wtedy zobacz czy w każdym miejscu jest taki sam luz. Ps Ja jakieś 400km temu złożyłem nowego dida z zębatkami jt i u mnie żadne szarpanie nie występuje.

PostNapisane: 2014-09-03 20:59:47 
Niemowlak

Łańcuch pomierzyłem od razu, w jednym miejscu jest bardziej wyciągnięty i wg mnie to jest przyczyna zmienię napęd niebawem i zobaczę czy jest poprawa

PostNapisane: 2014-09-05 21:11:01 
Pryszczaty jeździec

Wmoim przypadku zrobilem tak; polozowalem tylne kolo zdialem lancuch z tylnej zebatki i z przedniej i w rekach ze szpitalnymi rekawiczkami badam gdzie jest wiekszy i mniejszy luz na ogniwach w moim Dziadku Didku okazalo sie ze lancuch zostal za mocno zakuty w efekcie naped trafil do kosza wraz z zebatkami (byl nierownomiernie wyciagniety)

:?

PostNapisane: 2014-09-05 21:13:18 
Pryszczaty jeździec

Koledzy potrzebuje pomocy. Nowy lancuch rozkulem i potrzebuje nowej spink i lub zakucie. Lancuch jest nietypowy z oringami nieznanej marki kupilem z rozbietego fazera caly naped z zebatkami na przod i tyl ...Mam wymiary ogniw tzn srednice ale gdzie szukac tego zakucia ???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2