Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164 ... 225  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wypadki :(
PostNapisane: 2015-03-26 23:40:50 
Moderator globalny

Telefon: 792076895
Obecne moto: Tcat
michal.m - pisząc że nie robi róznicy uderzenie przy 50 czy 60 miałem na myśli sam fakt i jego konsekwencje, nie zagłębiam się w szczegóły i siły z jakimi dany delikwent "zostanie obdarowany"
Co do tego że nie liczy się bezpieczeństwo wiem juz dawno, zawsze winna jest prędkość, a budowanie przejść pod i nadziemnych nie wpłynie na bezpieczeństwo? drogi jednojezdniowe jednokierunkowe bez skrzyżowań z lewoskrętem - po kij mają to robić, lepszy radar i kasa
Co się nie wydarzy winna prędkość prędkośc i prędkość - zrobiłem kiedys prosty test autem - ile metrów potrzebowałem do całkowitego zatrzymania przed pasami z prędkości około 70 km/h (niecałe) i naprawdę dużo nie trzeba (nie robiłem testów w mieście :) ) - do czego zmierzam - jeśli nikt mi nie wejdzie pod maskę, wystarczy że się zatrzyma przed pasami i jeśli zajmuje sie prowadzeniem auta a nie telefonem, malowaniem oczu - widziałem takie panie to nie siły abym sie nie zatrzymał.
Jak Podkopnik pisze - sam widziałem w Wawie kolesia z telefonem przy uchu jak wlazł na przejście na czerwonym prosto pod nadjeżdżający samochód - dobrze że gość miał refleks i dobre hamulce, nawet idiota nie spojrzał czy cos jedzie...

Ps. jeśli nikt nie zwraca uwagi na motocykle to jeśli gość podobno zapierd co zapewne miało miejsce to jak słyszę że coś warczy = cos jedzie,
Niestety ale ludzie coraz mniej myślą, młodzież ma z tym coraz większe problemy ale jak to ktoś mądrze powiedział - niemyślącym społeczeństwem łatwiej się rządzi i łatwiej przełknie każdą kupę jaką karmi nas ... ot tyle :)

Tytuł: Re: Re: Wypadki :(
PostNapisane: 2015-03-26 23:40:50 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2015-03-27 00:52:33 
Prawie jak Mistrz Europy

Nie lubię wypowiadać się w takich tematach, nie lubię oceniać kogokolwiek za to co się stało, wiele rzeczy może przydarzyć się każdemu.

Niestety ale uważam, że w wielu sytuacjach wystarczyło trochę pomyśleć i odrobinę zwolnić, widząc po sobie - im więcej jeżdżę tym częściej odpuszczam manetkę gazu, niestety nadal jeszcze za rzadko niż bym chciał.

Mamy coraz lepsze drogi i coraz lepsze motocykle z super oponami i układami hamulcowymi (które znacznie, niestety, odbiegają od współczesnych samochodów, fizyki oszukać jednak się nie da), a wypadków nadal jest tak dużo.

PostNapisane: 2015-03-27 10:08:09 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: FZS600 01
No to wszyscy piszemy o tym samym :)

Jednak przejścia nad i podziemne nie są dobrym rozwiązaniem - w bardziej rozwiniętych komunikacyjnie krajach właśnie likwiduje się takie przejścia na rzecz właśnie standardowych pasów. A wręcz likwiduje się jakiekolwiek rozgraniczenia: ulica - chodnik. Na razie tylko pilotażowo ale efekty mówią same za siebie: wszyscy na wszystkich uważają i się nawzajem szanują. Oczywiście piszę o warunkach miejskich. Poza miastami to tylko komunikacja bezkolizyjna ratuje sytuacje.

PostNapisane: 2015-03-27 12:31:41 
Moderator globalny

Telefon: 792076895
Obecne moto: Tcat
michal.m to też się nieprecyzyjnie wyraziłem, miałem na myśli przejścia poza większymi miastami, choć np przejścia nad Wisłostradą - gdzie masz 3 pasy w jedną stronę - tu można przejść przejściem pod czy nadziemnym, w miastach w pozostałych przypadkach faktycznie każdy powinien uważać na siebie i i na innych, byłoby znacznie bezpieczniej...

PostNapisane: 2015-03-27 17:56:20 
Pierwszy wydech regionu

Telefon: dotykowy
Obecne moto: FZ1S Fazer
http://www.sadistic.pl/wypadek-2-motocy ... 352247.htm

Jak dobrze rozpoznaje to FAZER

PostNapisane: 2015-03-27 19:41:04 
Mistrz Polski

Obecne moto: Thundercat
Aż mi krew zmroziło jak on szedł z tą kamerką do nich.... Na szczęście że żyli i się ruszali...
Niestety poniosła ich ułańska fantazja...

Przyznam szczerze, że na mnie oglądanie takich filmików przed sezonem dobrze wpływa. W takim sensie, że myślę sobie- to mogłem być ja. Działa to na wyobraźnie.

A tutaj polecam taki filmik pt "Motocykliści wracają na drogi" na stronie maniacy motocykli. Uważam, że zrobiony super.

https://www.facebook.com/maniacymotocykli?fref=photo

PostNapisane: 2015-03-28 11:36:52 
Prawie jak Mistrz Europy

Filmik świetny.
Jak zwykle angole potrafią robić świetne takie filmy dot.bezpieczeństwa. Takie coś powinno być teraz puszczane w co drugim bloku reklamowym a na pewno w tym bezpośrednio przed wszystkimi programami informacyjnymi... no, ale się rozmarzyłem... takie rzeczy nie w Polsce - tu się wydaję kasę na co innego niż na uświadamianie ludziom, że MUSZĄ myśleć na drodze.

Od jakiegoś czasu w ramach odpoczynku od polskich mediów słucham różnych stacji radiowych, w radio Real XS Manchester co chwila są spoty o bezpieczeństwie motocyklistów i były już odkąd zacząłem tego radia słuchać czyli jakoś w połowie lutego.

PostNapisane: 2015-03-28 12:20:28 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: R1250RS
michal.m napisał(a):
Jak zwykle angole potrafią robić świetne takie filmy dot.bezpieczeństwa
No to teraz czas na nasza rodzima produkcję :D myślę, ze w polskich warunkach jest to bardzo chwytający za serce przekaz :P
https://m.youtube.com/watch?v=gpnaf3C3X-M

A wracajac jeszcze do wstawionego przez Iroszek filmu to jak wedlug Was wyglądał ten wypadek? Ktoś im skręcił przed nosem chyba w lewo i go najechali na tyl?

PostNapisane: 2015-03-28 13:10:13 
Prawie jak Mistrz Europy

@blue7 - moja interpretacja jest taka, że koleś za bardzo w tej sytuacji na drodze odwinął manetkę (widać jak mocno przyśpiesza po minięciu tej naczepy, która wyjeżdżała i czarnego auta, które się zatrzymało by skręcić w lewo) a ten biały możliwe, że się zatrzymał by skręcić (lub zwolnił bo trochę ruch był) ale bardziej w prawo niż w lewo patrząc, że tył po prawej stronie ma wgnieciony.
Dodatkowo może dodatkowo za małe doświadczenie w jeździe z pasażerem - wiadomo, że hamowanie nie to samo jak się jedzie samemu.
I buum gotowe :/

PostNapisane: 2015-03-28 19:03:04 
Prawie jak Mistrz Europy

Moja interpretacja przyczyny wypadku jest następująca: kretyn za kierownicą motocykla :)

PostNapisane: 2015-03-28 19:48:16 
Mistrz Polski

Telefon: Galaxy S6
Obecne moto: FZ1 S
ahamay napisał(a):
Moja interpretacja przyczyny wypadku jest następująca: kretyn za kierownicą motocykla :)

A Ty jeździsz zawsze przepisowo? Widać tylko że przyspiesza, samego momentu gleby nie więc można by sobie darować takie komentarze

PostNapisane: 2015-03-28 20:42:22 
Prawie jak Mistrz Europy

No w sumie racja nie widać samego momentu wypadku, przyspieszenie na pewno nie miało wpływu na to, że wszystko rozsypało się w drobny mak, lagi pourywane, goście porozrzucani daleko od siebie i motocykla. Przy 50 km/h tak to wygląda na bank :D bo to chyba był jednak zabudowany... no ale ok, brońmy motocyklistę. Bo tak wypada.

PostNapisane: 2015-03-28 22:25:51 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: FJR 1300
ahamay napisał(a):

ahamay napisał(a):
No w sumie racja nie widać samego momentu wypadku, przyspieszenie na pewno nie miało wpływu na to, że wszystko rozsypało się w drobny mak, lagi pourywane, goście porozrzucani daleko od siebie i motocykla. Przy 50 km/h tak to wygląda na bank :D bo to chyba był jednak zabudowany... no ale ok, brońmy motocyklistę. Bo tak wypada.

Ale Ty mnie drażnisz chłopie, zawsze wszystko krytykujesz, jak dotąd to chyba jeszcze nic Ci się nie podobało, gorzej jak troll. zastanów się nad sobą. Jak na razie to wychodzi na to, że wszyscy robią źle tylko Ty dobrze.

PostNapisane: 2015-03-29 02:11:01 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: Hayabusa
W tej sytuacji oby obie osoby wyszły cało i zdrowo. Kwestie poboczne są przy obecnie dostarczonych materiałach zbędne :)

PostNapisane: 2015-03-29 14:56:08 
Pierwszy wydech regionu

Obecne moto: fz6S
Jak ja lubię oglądać takie sytuacje, gdzie gość zapie...la z telefonem i filmuje zamiast udzielić pomocy. Rozumiem, ze ludzie boją się dotykać ofiary wypadków, ale koc z apteczki można wyciągnąć i przykryć rannego. Przecież to marzec i zimno na powietrzu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164 ... 225  Następna strona