Dołączył(a): 2011-02-15 15:47:22 Posty: 4024 Lokalizacja: 3miasto
Obecne moto: tiger 800
|
2. Porównanie obiektywów
W tej części porównywałem obiektywy (i matryce) Kamer. Porównywałem klatki z filmów nagranych kamerami (obie ustawione w rozdzielczości 1920x1080, SJCam 30 klatek na sekundę, GoPro 29,7 klatki na sekundę. Porównywałem również jakości zdjęć wykonanych przez obie kamery w ustawieniach najlepszych, czyli 8Mpix dla SJ i 12MPix dla GoPro. z racji ograniczeń załączników na forum wrzucam miniaturki. kliknięcie w miniaturki z odnośników przekieruje do zdjęć w oryginalnym rozmiarze
2.1 Klatki filmów Po lewej GoPro, po prawej SJ Cam [ img ] [ img ] poniżej porównania klatek w jednym pliku, oraz porównanie FOV, czyli obszaru jaki kamera ogarnia obiektywem. [ img ] [ img ] Klatki z Filmu nagranego z okna (z lewej GoPro, z prawej SJ) [ img ] [ img ]
2.2 Zdjęcia Po lewej GoPro, po prawej SJ Cam [ img ] [ img ] poniżej porównania klatek w jednym pliku, oraz porównanie FOV, czyli obszaru jaki kamera ogarnia obiektywem. [ img ] [ img ]
2.3 Podsumowanie SJ podczas nagrywania filmów nagrywa je z mniejszą jakością. Zaryzykowałbym z stwierdzeniem że nagrywanie FullHD odbywa się poprzez interpolację (rozciągnięcie) obrazu 720p do rozmiarów full hd, równocześnie GoPro nagrywa pełnowymiarowe HD, dzięki czemu obraz jest ostrzejszy i bardziej wyraźny. pomimo podobnych zniekształceń obrazu w środkowej części (kratki na kartce w oby kamerach są względnie prostokątne), na zdjęciach z okna w moim odczuciu SJ bardziej zniekształca obiekty znajdujące się blisko krawędzi pola widzenia (jak dolna krawędź ramy okna). W oby kamerkach bilans bieli ustawiony jest na auto. Patrząc po tablicy z testerem kolorów kolory z SJ są jaśniejsze i bardziej żywe niż z GoPro, w moim odczuciu SJ bardziej realistycznie oddaje kolory niebieskie i zielone, natomiast GoPro lepiej oddaje kolor żółty. Jednak patrząc na całokształt klatek (podłoga, kanapa, kolor ściany) GoPro lepiej oddaje realizm całości. NA pewno GoPro ma szerszy kąt widzenia, zarówno podczas robienia zdjęć jak i nagrań. tak an oko 4 krotnie większy.
przy tym porównaniu SJ zawiodło mnie podwójnie. nie oczekiwałem jakości nieco słabszej niz GoPro (w końcu podobna rozdzielczość, ilość klatek), natomiast nie tak słabej jaką zastałem. ponadto na logikę SJ łapiąc mniejszy obszar (co też mnie zaskoczyło, oczekiwałem jednak większego obszaru, tak 2/3 tego co GoPro) powinno lepiej dawać fobie radę ze zniekształceniami obrazu, a jest odwrotnie. zrzucałbym to na "karb" tego że moja SJ nie jest oryginałem firmy SjCam lecz jej klonem. Biorąc pod uwagę że takie GP jak moje można kupić na allegro za 900zł, SJ bardzo dobrze sprawdziła się na swoją cenę. Jednak skuszony obrazkami z neta czułbym się zawiedziony tym egzemplarzem, gdyż nadaje się on do nagrania sytuacji, jednak nie ma ostrości takiej jak reklamowane obrazki. Oryginalne SJ kosztuje 2 razy tyle co to które testowałem, i jeśli ktoś zechciałby pożyczyć mi jedną, chętnie powtórzyłbym ten test a wyniki dopisał, gdyż prawdopodobnie różnica między nia z GP byłą by mniejsza.
2.4 Metodyka
Aby moje porównania były możliwie powtarzalne wykonałem sobie stację do testów. za pomocą aluminiowej ramy oraz kątownika oddaliłem zaczep od stoły na którym położyłem dwie plansze testowe do porównania kolorów i zniekształceń. podczas testów doświetliłem stolik lampką znajdującą się bezpośrednio nad nim. po zaczepieniu kamery do stolika ustawiałem ją idealnie poziomo (z użyciem poziomicy) dzięki czemu obiektywy obu kamer znajdowały się w tym samym punkcie. niewielkie zakłócenia mogło wprowadzać to, że nie zasłoniłem okien, aczkolwiek i tak jest pochmurno więc raczej zmiany oświetlenia z zewnątrz były niewielkie. ponadto w przypadku robienia zdjęć SJ musiałem osobiście stać i naciskać przycisk (czym też zmieniałem oświetlenie), natomiast zdjęcia z GoPro wykonywałem z użyciem wiFi i pilota. podczas odczepiania SJ, przed testem GoPro pękło mi również mocowanie kamery które przyklejałem, stąd lekka różnica w kącie pod jakim kamera widzi stolik.
Załącznik:
Metod1.JPG [71.75 KiB]
Pobrane 448 razy
Załącznik:
Metod3.JPG [118.17 KiB]
Pobrane 453 razy
Załącznik:
Metod2.JPG [67.74 KiB]
Pobrane 448 razy
Załącznik:
Metod4.JPG [78.55 KiB]
Pobrane 469 razy