Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-04-18 18:04:40 
Funkiel Nówka

Obecne moto: fzs 600
Witam.
Jeżdżę FZS 600 z 2002 roku. Od niedawna borykam się z problemem ze światłami. Mianowicie kiedy włączę postojowe, nie działają kierunki, zaś na światłach mijania gaśnie cały prędkościomierz, zapalają się lekko (nie migają) kierunki a z przekaźnika słychać charakterystyczne 'bzyczenie'.
Zaobserwowałem też, że niezależnie czy z zamontowanym przekaźnikiem czy bez niego, gdy włączę światła postojowe wskaźnik poziomu paliwa wychyla się powoli poza skalę, natomiast na światłach mijania wychyla się znacznie szybciej.
Próbowałem już czyścić styki przy przekaźniku ale obawiam się że problem nie leży tutaj.
Z góry dzięki za pomoc.

Tytuł: Re: Problem ze światłami
PostNapisane: 2016-04-18 18:04:40 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2016-04-18 19:46:38 
Mistrz Polski

Obecne moto: Yamaha FZ6
Uwielbiam gości, którzy rejestrują się na tym forum tylko po to aby rozwiązać ich problem...
Powitalnia się kłania.

PostNapisane: 2016-04-18 19:54:35 
Zamykacz opon

Obecne moto: FZS 1000
blackfzs napisał(a):
gdy włączę światła postojowe wskaźnik poziomu paliwa wychyla się powoli poza skalę, natomiast na światłach mijania wychyla się znacznie szybciej.

Mam ten sam problem w FZS 1000, opisałem, ale nikt na tym forum nie potrafił nic podpowiedzieć :) Nawet mechanik i elektryk motocyklowy stwierdził że to grubszy przegląd instalacji musi być, a że da się z tym jeździć więc tak sobie jest :)

PostNapisane: 2016-04-18 20:04:43 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: R1250RS
Hehehe że jeszcze ktoś nie zrobił jakiś memów internetowych o tej tematyce :D..
blackfzs forum motocyklowe to nie mechanik ani elektryk, to ludzie którzy się ze sobą zdalnie kolegują, przyjaźnią i spotykają w realu nawiązując trwałe relacje. Pomagają sobie i owszem, ale nie dziw się że nie działa to w Twoim przypadku skoro wpadasz tu nagle z problemem dotyczącym moto. Z takimi pytaniami do fachowca a nie na forum w takim stylu "z góry dziękuję". Forumowicze również z góry dziękują za rozwiązywanie Twoich problemów, kogo to obchodzi że coś Ci nie działa? Szanuj innych jeśli oczekujesz żeby traktowano Cię poważnie.

PostNapisane: 2016-04-18 20:13:38 
Mistrz Polski

Obecne moto: Yamaha FZ6
blue7 Dam sobie rękę uciąć, że jeśli znajdzie rozwiązanie to i tak się z nami nim nie podzieli bo i po co? A myślę, że nie tylko kamin
byłby wówczas wdzięczny za szereg wskazówek.

PostNapisane: 2016-04-18 21:57:18 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Sprint ST 1050
kamin napisał(a):
blackfzs napisał(a):
gdy włączę światła postojowe wskaźnik poziomu paliwa wychyla się powoli poza skalę, natomiast na światłach mijania wychyla się znacznie szybciej.

Mam ten sam problem w FZS 1000, opisałem, ale nikt na tym forum nie potrafił nic podpowiedzieć :) Nawet mechanik i elektryk motocyklowy stwierdził że to grubszy przegląd instalacji musi być, a że da się z tym jeździć więc tak sobie jest :)

Nie macie gdzieś walniętej wiązki w czaszy? Albo jakichś uszkodzonych, podejrzanych styków w złączu łączącym główną wiązkę z wiązką czaszy? Wg. katalogu "headlight cord". Przeglądam tak sobie schemat i za bardzo wcześniej jakichś powiązań nie ma. Jakaś myszka, czy inny gryzoń czegoś tam nie zmajstrował? Kostki nie zawilgotniały? Nie pośniedziały? Na początek zrobił bym organoleptyczne oględziny wiązki czaszy i konserwacje złączy, potraktować zmywaczem do konektorów, później smarem do styków i zobaczyć efekty, na początek możliwie najtańszym kosztem trzeba próbować. Może w kostce nie łączyć dobrze styk masowy i już będą się cyrki działy.

PostNapisane: 2016-04-18 22:35:49 
Zamykacz opon

Obecne moto: FZS 1000
Trochę ''kumam'' elektrykę motocyklową bo trochę motocykli miałem, a nowe to one nie były :) więc zawsze było coś do zrobienia, wydaje mi się że przejżałem wszystkie możliwe połączenia, robiłem to etapami kiedy tylko miałem trochę wolnego czasu i chęci, myślę że problem tkwi w zegarach, sporo urządzeń działa przez ten układ - np. włącznik wentylatora - ale to już jest elektronika a że nie bardzo się na tym znam to tego nie tykam :) W każdym razie - jak rozwiążę problem to napiszę co '' nie teges'' było :) Koledze w GSX R przestała działać pompa paliwa - moto na wtrysku - podłączona ''na krótko'' pracowała, wyglądało to tak jak by się piny w kostce przestawiły bo prąd był nie w tych co trzeba i okazało się że właśnie w zegarach tkwił problem, elektryk od razu tam zajżał, poprawił jakiś lut, za 15 minut roboty skasował stówę i finito, natomiast mnie powiedział że moto muszę zostawić na jakiś czas, bo on nie wie co to może być, dobry jest w te klocki ale... kasuje nieźle :)

PostNapisane: 2016-04-19 07:29:18 
Niemowlak

Telefon: 785095896
Obecne moto: Romet k125 i FZS 600
Korzystając z okazji podłączę się do tematu. W nowo zakupionym fzs600 2003 zauważyłem pewną anomalię, mianowicie czasami przy zmianie świateł z mijania na drogowe cała deska rozdzielcza żyje własnym życiem. Na 2-3 sekundy zapala sie kontrolka oleju (olej w normie) i kontrolka rezerwy. Dodatkowo obrotomierz spada w dół mimo tego że silnik trzyma obroty. Ogólnie moto pochodzi z Belgii, więc podejrzewam zgodnie z podpowiedziami styki.
Miał ktoś podobne problemy?

PostNapisane: 2016-04-19 08:34:41 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZS600
Problemem jest spadek napięcia w instalacji. Wówczas elektronika zegarów się resetuje i jest dokładnie taki efekt.

PostNapisane: 2016-04-19 08:37:03 
Niemowlak

baart napisał(a):
Problemem jest spadek napięcia w instalacji. Wówczas elektronika zegarów się resetuje i jest dokładnie taki efekt.

Czyli mam rozumieć że to normalne?
Uprzedzając pytania: roczny aku, poziom ładowania jeszcze nie sprawdzany.

PostNapisane: 2016-04-19 09:37:31 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: FZS600
lukas89 napisał(a):
Czyli mam rozumieć że to normalne?

Ciężko powiedzieć, czy to normalne. U mnie się czasami zdarza przy załączaniu świateł przy standardowych żarówkach.
Natomiast zdarzało się za każdym razem, jak miałem żarówki 2 x 90W.
Przy załączaniu włókna płynie większy prąd, niż przy normalnej pracy, a standardowa żarówka 55W ciągnie, jakby nie było, 4A prądu.

PostNapisane: 2016-04-19 16:40:21 
Niemowlak

Dzięki baart.
Sprawa chyba wyjaśniona, żarówki 2 x 55, podejrzewam niedoładowany aku. Moto odpalone popracowało dłuższą chwile bez świateł i problemu nie było. Następnie po kilkukrotnym odpaleniu i zgaszeniu silnika znów się pojawił. Zajrzałem też do styków pod zbiornikiem i do bezpieczników, niby wszystko ok ale już nie w najlepszej kondycji. Potraktuje odpowiednim środkiem i nie powinno być większych problemów.