Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-05-11 19:32:43 
Prawie jak Mistrz Świata

Obecne moto: Sprint ST 1050
Cześć.
Mój fazer zachowuje się jak świnia...zaczął bezczelnie pierdzieć :lol:

Ogólnie sytuacja wygląda tak, że przy około 5.000 obrotów, tak samo przy wkręcaniu, jak i przy schodzeniu z obrotów, skądś wydobywa się dość głośny i nieprzyjemny dźwięk, rzekł bym wręcz wkur...zający, tym bardziej, że to w zasadzie najczęściej używany przeze mnie zakres obrotów w mieście. Nie mogę zlokalizować skąd to się bierze, na początku winiłem owiewkę, myśląc że wpada w jakiś rezonans, ale nie, wszystko sprawdzone, poskręcane, przytrzymanie szyby, owiewki, nic nie zmienia, a chcąc nie chcąc powinno. Wydaje mi się, że dźwięk wydobywa się z przodu silnika, okolice głowicy - kolektor, wałki rozrządu.

Wygląda - albo brzmi - to tak: https://youtu.be/NtwftjTYoWM -myślałem, że telefon nie podoła, ale schowany za owiewką w uchwycie na kierownicy spisał się całkiem nieźle :).

Choroba objawia się w zasadzie tylko w zakresie 5-6kRPM i wydaje mi się, że FZS zaczął jakby ciut więcej sobie podjadać.

Nie wiem w co celować, do głowy przychodzi mi jedynie nieszczelność kolektora wydechowego, ale tu znowu nie mam głowy, jak sprawdzić, czy to na 100% to ;).

PostNapisane: 2016-05-11 19:32:43 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2016-05-11 20:10:18 
Honorowy członek ;)

Obecne moto: Ready to remont
Na bank coś się poluzowało i wpada w rezonans, nie jest to dźwięk z silnika.

PostNapisane: 2016-05-11 20:16:05 
Prawie jak Mistrz Świata

tuzmen napisał(a):
Na bank coś się poluzowało i wpada w rezonans, nie jest to dźwięk z silnika.

Czyli jutro czeka mnie dzień z kluczem nasadowym i walka z każdą śrubką :). Wkurza to strasznie, bo grzechocze głośniej od samego szpeja :P

PostNapisane: 2016-05-11 20:29:49 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: fz6 fazer
Co Ty tam za przebieg masz :-)19k:-)

A co do dźwięku to jak pisali koledzy cos sie tlucze ale to nie dzwiek silnika abi wydechu raczej.

PostNapisane: 2016-05-11 20:54:07 
Prawie jak Mistrz Świata

Tomek_Gdynia napisał(a):
Co Ty tam za przebieg masz :-)19k:-)

Na to, to nie zwracaj uwagi, tam powinno być pewnie jeszcze jedno zero :P, miał niecałe 5 jak stanął u mnie pod domem :lol:, nie zwracałem na to uwagi nawet za bardzo przy zakupie, stan techniczny poza styranymi metzelerami był bez najmniejszych zarzutów, bez kombinowania kupiony od zaufanego i polecanego gościa i jak na razie jeszcze mnie szpej nie zawiódł, co jakiś czas wkur*ia coś, ale nie oszukujmy się, nie ma kilku, a kilkanaście lat :). Samochód też kupiłem ze 170.000 na liczniku, po podpięciu komputera w sterowniku silnika widniało już ponad 360, co było jedynie mocnym argumentem w negocjacji cen, a i książka serwisowa się przy okazji znalazła w szufladzie :P.

PostNapisane: 2016-05-12 20:00:36 
Prawie jak Mistrz Świata

Dobra, temat ogarnięty :thumbup: czachę sprawdzałem, skręcałem, ale kuźwa żeby zobaczyć, czy stelaż jest do ramy dobrze dokręcony to już mi do głowy nie przyszło :roll: . Jedna imbusowa śruba i cisza jak makiem zasiał 8)