Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-07-13 22:12:08 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Yamaha FZ6 Fazer S2
Cześć. Mam prośbę o poradę jak zamontować stelaż Givi do kufra centralnego mojego FZ6 S2. Kupiłem go z całym zestawem śrubek itp (http://www.ebay.co.uk/itm/GIVI-351FZ-MO ... 1457531338).

Moim zdaniem istrukcja jest mało czytelna. Czy może ktoś mi po kolei, jak cepowi wyjaśnić w jakiej kolejności muszę odkręcić jakie śruby i jakie części owiewki, żeby to pomontować? Szczególnie strasznie wygląda mi montowanie supportu na wydechach. Z instrukcji wynika też, że trzeba zdjąć nawet osłonę wydechów, żeby tam jakieś rurki powsadzać. Czy zrobił ktoś z Was jakiś filmik albo zdjęcia jak to zrobić? Googlowałem, ale nic nie znalazłem. Na Youtubie jest o montowaniu do FZ1, ale tam nie ma problemu wydechów pod siedzeniem.
Tak więc będę wdzięczny za konkretne pokierowanie mnie jak to zrobić. Zabiorę się za to w weekend, więc mam nadzieję, że do tego czasu coś postudiuję na ten temat.
Ile czasu to zajmuje komuś, kto nie wie jak to robić?

Z góry dzięki,
pozdrawiam,
Bartek

PostNapisane: 2016-07-13 22:12:08 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2016-07-14 01:20:58 
Niemowlak

Obecne moto: CB500 97 - FZ6 S2
Proszę bardzo :)
http://journal.drfaulken.com/866/

Nie ma problemu z montażem, ja niedawno zmieniałem wydech i musiałem wszystko rozmontować i założyć ponownie - nie spiesząc się wszystko łącznie zajęło mi jakieś 2h.

PostNapisane: 2016-07-14 16:05:10 
Funkiel Nówka

Hej Zigbee, dzięki za tę instrukcję. Obejrzałem to i mnie aż głowa rozbolała. Może jak sam się zabiorę za to rozkręcanie, to mi się coś rozjaśni. Szkoda, że nie ma żadnego filmiku w sieci. Pewnie setki użytkowników się z tym męczą i filmik by pomógł.

Jak ktoś jeszcze ma jakieś uwagi albo porady, zdjęcia, wideo itp na temat montażu stelaża to bardzo poproszę

Dam znać jak coś zacznę robić i w razie czego poproszę o wskazówki.
Pozdro

PostNapisane: 2016-07-14 16:16:27 
Mistrz prostej

Obecne moto: FZ6 S2 Fazer ABS
bartzin
Nie przesadzaj ;) montaz jest bardzo prosty ;) Tylko sporo śrubek do odkręcenia. IMO instrukcja jest wystarczająca ;)

Od siebie dodam, żebyś kupił klej do gwintów i przy skręcaniu go użył. ;)

PostNapisane: 2016-07-14 17:16:45 
Niemowlak

Obecne moto: CB500 97 - FZ6 S2
Jakbyś był z Wrocka to bym podjechał i pomógł, ale tam nie ma dużego problemu z montażem, nie pogub śrubek i będzie OK ;)

PostNapisane: 2016-07-14 20:03:08 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: R1250RS
Faktycznie przy pierwszym spotkaniu instrukcje Givi są trudno zrozumiałe, ja też dopiero po dłuższej chwili byłem w stanie pojąć jak się co instaluje. Raczej sugerowałbym tego samemu nie skręcać i skorzystać z pomocy kogoś kto kiedyś robił coś podobnego z prostej przyczyny - produkty Givi często nie są idealnie proste i u mnie na przykład dużo dłubania wymagało wypoziomowanie płyty pod stelaż centralny. Prawe i lewe ramie po prostu jest u mnie dalekie od symetrii względem siebie i czasem trzeba trochę zakombinować żeby to złożyć - taki urok produktów Givi. Dlatego jeśli się nie czujesz na siłach to skorzystaj chociaż z pomocy kogoś choć odrobinę doświadczonego w temacie. No chyba, że Jesteś cierpliwy i będziesz walczył samodzielnie krok po kroku to na pewno idzie to złożyć.

PostNapisane: 2016-07-14 20:10:36 
Zamykacz opon

Obecne moto: Fazer 04
blue7 u mnie było to samo, ale najpierw zmontowałem stelaż, a potem z pomocą młotka dopasowałem te kątowniki pod płytę. Wszystko teraz pasuje jak ulał.
Taki urok produktów Givi.

Co do montażu, to mogę z pamięci napisać instrukcję i podpiąć zdjęcia ze składania motocykla ;) A jeśli już miałeś do czynienia z jakimikolwiek czynnościami garażowo-serwisowymi, to przy odrobinie wyobraźni nie będziesz miał problemu ze zrozumieniem instrukcji od producenta.

PostNapisane: 2016-07-14 21:53:51 
Funkiel Nówka

Dzięki Wam wszystkim. Coś pokombinuję a jak nie dam rady to się do kogoś w okolicy zwrócę. Trochę mnie martwi co piszecie, że w GIVI czasem coś nie pasuje i trzeba.. młotkiem. Niby płacimy pełno kasy za to, żeby właśnie wszystko pasowało bez młotka. Z szybami GIVI miałem dobre doświadczenia. Wszystko było cacy, w poprzednim bike-u nawet bardzo cacy.

Tak czy siak, dzieki jeszcze raz i pozdrawiam

PostNapisane: 2016-07-14 21:58:39 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: R1250RS
bartzin ja młotkiem bym tam nic nie działał ale czasem trzeba coś było siłą trochę naciągnąć żeby wskoczyło na miejsce. Z mojej strony podpowiem ze zeby płyta kufra była równo to dawałem podkładki metalowe z jednej strony - u mnie lewe ramie bylo nizej wiec trzeba bylo to zniwelować. Powodzenia w montażu ;)