Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-03-06 01:16:21 
Człowiek Szafka

Telefon: 693183962
Obecne moto: VFR 800 FI 2000r
A więc chciałem na coś zwrócić uwagę czasami nawet sensownie myślę tak mi się wydaje...
Nasi dziadkowie, pradziadkowie, babcie, prababcie i nawet rodzice a może i ktoś z nas walczył o Polskę jaka jest to fakt...
a teraz mi się wydaje że nasz rząd ma to wszystko w dupie a;bo dosadniej napisze ma nas w dupie (wybaczcie za inwektywy)...
W czym rzecz??
Otóż w sensie prywatyzacji choć powinienem napisać w zdradzie stanu :!: pytacie się o co temu gościu chodzi :!:
A chodzi o parę rzeczy i pozostawię wam to do przemyślenia bo uważam was za ludzi rozsądnych no może nie normalnych ale rozsądnych :) w końcu macie Yamahy :P
Nie mieszać mnie z polityką bo to na inny temat...
Więc sedno sprawy "nasza" prywatyzacja mówi że w państwowych rękach jest źle sprzedajmy prywatnemu wszystkie państwa tak robią... ALE warszawę ogrzewa 4 czy 5 elektrociepłowni mam rację???
I "(nie)nasz" (nie)rząd chce to sprywatyzować(oddać) koncernowi vattenfal który to jest koncernem państwa Korony Szweckiej (państwowy gigant energetyczny :!: ) nasze źle szwedzkie dobrze??
Oddajemy powoli to co było nasze to co nasi krewniacy wywalczyli ofiarą, krwią, potem :!:
Czy tak ma być postrzegana Polska ?? kraj który sprzeciwił się największym potęgom XX w. a sprzedał się za marny pieniądz???
Dla mnie to straszne i mimo że jeszcze jestem młody (no może nie taki 26 za parę dni) ale kurka wkurza mnie to że nikt się nie buntuje każdy sobie byle do jutra tylko to jutro może być... może go nie być...

Zastanówcie się nad tym bo gdy przyjdzie ktoś i powie że to nie twój dom może być za późno...

dzięki dla wszystkich którzy dotarli do końca mojego wywodu mam nadzieje że są tu jeszcze jacyś patrioci!!!

Bo NASZ KRAJ TRZEBA SZANOWAĆ TO NASZ DOM :!:

PostNapisane: 2010-03-06 01:16:21 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2010-03-06 01:30:05 
Zamykacz opon

Obecne moto: fz6
stoodent1 choć piszesz smutne rzeczy to poprawiłeś Mi humor na dobranoc. Jako że jestem wykładowcą na wyższej uczelni(choć wyglądam jak szczawik) na co dzień widuje się ze setką studentów i takiego patriotyzmu ( nie dyskutuje tutaj czy masz racje czy nie) nie spotykam wśród dzisiejszej młodzieży. Szacunek dla Ciebie

PostNapisane: 2010-03-06 01:35:38 
Człowiek Szafka

MICI bo mnie to boli że ludzie za cenę serialu w telewizji istotne sprawy na później odkładają....
Szkoda bo ani się obejrzymy a mówić po naszemu nam zabronią...
Wydaje się i nawet nazywa socjalizm jako zabójce narodu tylko ze teraz co się dzieję to ludobójstwo z poklaskiem...

PostNapisane: 2010-03-06 02:06:30 
Zamykacz opon

Obecne moto: fz6
jak by co to gotów jestem iść z Tobą na barykadę

PostNapisane: 2010-03-06 02:11:43 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: Suzuki SV1000S
stoodent1
Fajnie ,że się martwisz o nasz kraj :)
Skąd te informacje?

PostNapisane: 2010-03-06 02:57:50 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Yamaha Thundercat
MICI napisał(a):

stoodent1 wszyscy z Tobą pójdziemy! :wink:

PostNapisane: 2010-03-06 07:52:34 
Człowiek Szafka

Radekx napisał(a):
stoodent1
Fajnie ,że się martwisz o nasz kraj :)
Skąd te informacje?

Jakie informacje?? Przecież to widać gołym okiem... Widzę to na swoim podwórku.
Teraz chcą prywatyzować mój zakład pracy, a twierdzą że prywatyzacja ma poprawić sytuacje zakładów i ludzi pracujących (w założeniu) tylko że podczas restrukturyzacji najczęściej dochodzi do ograniczenia miejsc pracy o 30% czyli w przypadku mojego zakładu 1300 osób bye bye.
Chcą sprzedać zakład który co roku płaci ogromne podatki naszemu państwu za gaz oraz w innej postaci.
Co roku generujemy bardzo duże zyski mimo ot chcą nas sprzedać i nawet nie próbują zabezpieczyć naszej przyszłości bo chcą sprzedać z nami Police (niestety zakład który jest bardzo źle zarządzany i przynosi bardzo duże straty)...
U nas prywatyzacja już parę razy pokazała jak łatwo zniszczyć dorobek ostatnich 40-60 lat w miejscach zakładów stoją markety...
W Lublinie zamknięto najnowocześniejszą cukrownie na świecie bo??? lepiej jest sprzedać polski cukier niemcom a oni zamykają zakłady w Polsce i przenoszą limity i produkcję do siebie...
Naprawdę niedługo możemy żyć w kraju w którym robi się tylko na zachodni kapitał a my będziemy mieć naprawdę źle.

Przytłaczająca większość prywatyzacji przynosi niestety więcej zła niż dobra :(

Ostatni przykład z TPSA kupił nas Orange który jest Francuskim konsorcjum obecnie z funduszy unijnych jest przeprowadzany program internet dla Polski wschodniej czy coś takiego i każdy urząd gminny ma być połączony światłowodami i wiecie że nasz rząd nie może wykorzystać istniejącej infrastruktury TPSA tylko kopać i dublować istniejącą??
Nie paranoja??

MICI napisał(a):

ROXI napisał(a):
stoodent1 wszyscy z Tobą pójdziemy! :wink:

Może być już za późno ale fajnie że tak mówicie :) pamiętajcie że trzeba mieć swoje przekonania bo te z tv i internetu należy odpowiednio filtrować i interpretować. :)

PostNapisane: 2010-03-06 09:29:56 
Zamykacz opon

Obecne moto: YZF600R Thundercat
stoodent1, dobrze prawisz, ale mimo szczerych chęci, czuje się zupełnie bezradny. Wysoko postawione szychy i tak zrobią z nami co będą chcieli :( Taka smutna prawda...

PostNapisane: 2010-03-06 10:36:42 
Paramedic

Telefon: 112 lub 601100100
Obecne moto: lookinforFZ1
Stoodent w Lublinie wszystko sie zamyka w ramach oszczędności. Tzn tracą biedni a oszczędzają urzędasy ;]

To jest chore no ale cóż.

Cytując klasyków:

"Trzeba zrobić ściepe narodową.... i kupić bombe atomową"

PostNapisane: 2010-03-06 11:33:46 
Człowiek Szafka

leśmianin
dobrze prawisz :)
porcupine
w latach 80 nie mieli nasi rodzice wolności słowa mama gazetki solidarności rozdawała w zakładzie mimo że dużo ryzykowała a teraz mamy wszystko internet i telefony a mimo to nikt nic nie mówi to jest strasza pasywacja ludzkich postaw :(

PostNapisane: 2010-03-06 19:09:32 
Wcale nie jestem uzależniony od forum

Obecne moto: Suzuki SV1000S
stoodent1Niestety prywatyzacja jest często robiona na siłę i wychodzi to ze szkodą dla ludzi. W tym wszystkim jest jednak pewna dobra strona.
Nawet jeśli jakaś firma prosperuje dobrze to za jakiś czas może prosperować źle. Wtedy trzeba dokładać kasę, czyli płacimy za to wszyscy tak jak za Police
Sytuacja może się jednak zmienić i Police będą kwiatem polskiego przemysłu i co wtedy? Sprzedajemy czy nie?

Jedno wiem. Każda firma państwowa zawsze będzie gorzej zarządzana niż prywatna bądź spółka.
Czasem kwitnie komuna.
Jako przykład przytoczę PEC(ciepłownia) w moiom mieście. Wszyscy wszystko wynoszą na potęgę ,prezes przymyka na to oko ,bo ma w tym udział, a opłaty za ciepłą wodę są o wiele wyższe niż np w Białymstoku. Wiem , bo mieszkałem w Białym dłuższy czas i jak się sprowadziłem z powrotem do rodzinnego miasta to się mocno zdziwiłem.
Ogólnie temat bardzo trudny i złożony.

PostNapisane: 2010-03-06 19:41:15 
Mistrz prostej

stoodent1 w twoim wywodzie jest sporo racji jednak również przychylam się do opinni Radekx że prywatne przedsiębiorstwa są z reguły lepiej zarządzanie, ale też nie można przeprowadzać prywayzacji na siłę.
Niedaleko mojej miejscowości znajduje się kuźnia jakieś 6-7 lat temu była w ciężkiej sytuacji postanowiono prywatyzować zgłosili się amerykanie wszystko było już właściwie dogadane ale amerykanie postawili warunek kupujemy ale redukujemy zatrudnienie o 300 osób ale reszcie dajemy gwarancje zatrudnienia bodajże na 5 lat, wybuchł wieli lamet że nie wolno (co oczywiście jest rzeczą logiczną bo nikt nie chce tracić pracy), sprawa upadła. Po jakimś czasie gdy sytuacja była już tragiczna przekształcono kuźnie w spółke akcyjną zoo (większość akcji wykupili pracownicy), nie dalej niż 1,5 roku po propozycji amerykanów zwolniono 900 osób.
Później zakład nawet nieźle funkcjonował a obecnie kuźnia ma ogłoszoną masę upadłościową.

ps może by założyć dział do dyskusji politycznych :)

PostNapisane: 2010-03-06 20:07:19 
Mistrz Polski

Obecne moto: Thundercat
Dobra prywatyzacja nie jest zła, niestety w Polsce rzadko można dostrzec coś pozytywnego w słowie "prywatyzacja". Każdemu kojarzy się to z grabieżą mienia, mi to się nóż w kieszeni otwiera jak patrze na URSUS w Lublinie ( jeśli ktoś nie widział to tu może zobaczyć :http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=401915 ), to była najnowocześniejsza fabryka w europie, nawet szwaby nie miały takich maszyn jak były tutaj, nikt nie miał. Sprywatyzowano maszyny po "cichu" wywieziono teraz to nawet halę pocięli, jak się jedzie i patrzy na te prawie 30 ha budynków fabryki, która leży w gruzach to aż się płakać chce. Wszędzie tylko złodzieje...
Państwowe zakłady źle prosperują mówicie,a dlaczego bo tam komuna siedzi i kradną jak się da , dopóki się nie wytępi tych złodziei to zawsze będą gorsze od prywatnych spółek. U prywaciarza ukradniesz raz i wylecisz na bruk,tam się ludzie boją kraść :D
Michał idziemy z Tobą 8)

PostNapisane: 2010-03-06 20:46:29 
Główny Wódz Bractwa

Telefon: 735 200 934
Obecne moto: BMW K1600GT
Ja tu spoko na nartach w Zieleńcu, szukam lekkich tematów, a tu student1 taką patriotyczną bombę zasunął.
Temat rzeka, nie do rozstrzygnięcia. Trudno będzie mnie wyciągnąć na barykady: jak mówi Nemmo wapniak jestem.
Przykład mojego pierwszego zakładu (ZAMECH Elbląg - prawdziwy gigant w 70' i 80') dowodzi, że kapitał zachodni, jego technologie, rynki i marka potrafią istotnie poprawić kondycję firmy produkcyjnej. Wejście ABB w 1990 nie tylko diametralnie zmieniło podejście do dyscypliny, jakości i wydajności ale i zmieniło mentalność ludzi. Byliśmy na równi pochyłej. Słaby rynek, przerost zatrudnienia, spirala żądań etc. Transformacja procentuje, mimo iż większość pierwotnego kapitału przez te 20 lat zmieniło właściciela. Byliśmy w Polsce pionierami przekształceń własnościowych. Często bolało, ale uważam, że było warto. Dziś to normalka, ale pamiętam jak w bidnych latach 90-92 z podłych, śmierdzących kibli robiono cywilizowane toalety, a ludziska mówili, że to głupota, a wydaną kasę powinni rozdać pracownikom.
Przedsiębiorstwa produkcyjne, handlowe - prywatyzować. Spółki komunalne, firmy o znaczeniu strategicznym dla państwa - przewaga właścicielska państwa. Choć z drugiej strony, czy nie wkurzaja was monopole: PKP, Poczta Polska...?

PostNapisane: 2010-03-06 21:38:02 
Mistrz prostej

Obecne moto: T-cat
prywatyzatyzacja zakładów to niestetyjest często ich jedyna szansa na przetrwanie, przecież biorąc na chłopski rozum wiadomo że o swoje dba się bardziej niż o cudze. co do pkp teraz nastąpił wyraźny podział regionalny i kazdy rządzi po swojemu ogólnie na kolei jest tragicznie, miomo duzego potencjału mój ojciec pracuje na kolei i mówi że takich rzeczy to jeszcze nie było, jakie się terazdzieją.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona