Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-09-27 03:56:18 
Mistrz prostej

Obecne moto: Tcat
Mała reklama, ale niekomercyjna i sądzę że się wielu przyda. Otóż, na codzień często spotykamy się z problemem przenoszenia plików, bądź dzielenia się nimi, czy to prywatnie z jedną osobą, czy publicznie z całym światem. Używamy różnych rapidsharów itp., które wnerwiają nas swymi ograniczeniami, kaprawym downloadem i innymi złośliwościami.
Ostatnio odkryłem natomiast prostą, ale naprawdę fajną usługę, którą szczerze mogę polecić. Daje 2-8GB miejsca za free, możliwość przechowywania plików prywatnych, publicznych, jak również dla zamkniętego grona zaproszonych osób. Integruje się ślicznie z eksplorerem (powstaje katalog w moich dokumentach), jest też pełny dostęp do wszystkiego przez www. Pozwala podpiąć pod konto kilka własnych komputerów, więc rozwiązuje problem przenoszenia i synchronizacji plików pomiędzy nimi (np. z pracy do domu, itd). Po prostu powstaje katalog My Dropbox, który jest widoczny na wszystkich naszych kompach i zawiera zawsze aktualne wersje plików - wszędzie takie same. Normalnie bajka. Nie mówiąc już o ochronie danych na wypadek crashu dysku.
Działa pod Windows, Linuksem, Makiem, ale też pod Adroidem, na iPhonach, iPadach, itp! :)
Doprawdy śliczne. Na początek dają 2GB pojemności, ale można zapracować do 8GB za free. Mający kasę mogą kupić oczywiście więcej miejsca już za $$.
Jeśli ktoś zainteresowany, to zakładając konto przez ten link dostanie extra 250MB free, a więc od razu na start będzie miał 2,25GB.
Wada dla niektórych: english only - ale filozofii specjalnej nie ma, więc sądzę że i tak większość poradzi. :)

PostNapisane: 2010-09-27 03:56:18 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2010-09-28 22:10:06 
Mistrz prostej

Obecne moto: Thundercat
tom napisał(a):
Jeśli ktoś zainteresowany, to zakładając konto przez ten link dostanie extra 250MB free, a więc od razu na start będzie miał 2,25GB.

trzeba dodać, że wtedy ty również dostaniesz +250MB ;) (i tak do 8giga można rozszerzyć)
Ogólnie polecam, szczególnie jak ktoś robi jakieś projekty i przerzuca pliki z kompa na komp np. pendrivem albo mailem.
Z dropboxem jest znacznie wygodniej ;)

ps. Jakby link aktywacyjny kolegi wyżej by się wyczerpał polecam mój:
http://www.dropbox.com/referrals/NTkwOTM0MDI5

PostNapisane: 2010-09-30 03:22:47 
Mistrz prostej

Yarek napisał(a):
trzeba dodać, że wtedy ty również dostaniesz +250MB ;) (i tak do 8giga można rozszerzyć)

To prawda. Program referalowy jest właśnie fajnie pomyślany, bo daje korzyści obu stronom, czyli nikt nie traci, a wszyscy zyskują. :D
A jak to ostatecznie rozumiem, i wbrew temu co napisaliśmy (i ja, i Ty) powyżej, rozszerzyć można chyba aż do 10GB łącznie, bo 2GB jest podstawy i 8GB do zdobycia, więc sumowałoby się do 10GB. Pożyjemy zobaczymy, bo na razie to hu hu... daleka droga niestety.
Na zachętę pokażę tylko jedną z możliwości (publiczne udostępnianie plików) na przykładzie. Załóżmy, że ktoś nas prosi o coś, niech będzie to np. schemat instalacji elektrycznej Kota. Proszę: http://dl.dropbox.com/u/12244374/tcat/wiringdiagram.png
A skąd to wziąłem? Mam schemat u siebie na dysku, nigdzie go nie wysyłam, nie uploaduję... tylko wrzucam go do określonego folderu na moim własnym kompie. Potem klik prawym klawiszem na tym pliku, z menu kontekstowego wybieram "Copy public link" i wklejam tu, albo gdziekolwiek potrzebuję. Odtąd każdy, kto ma ten link, o każdej porze dnia i nocy ma dostęp do udostępnionego pliku - mimo, że u mnie wygląda to, jakby plik leżał po prostu na moim kompie. Jeśli kiedyś skasuję plik z katalogu u siebie, to i Wam ten link przestanie działać. ;)
A to tylko jedna z opcji... 8)

PostNapisane: 2010-09-30 08:41:21 
Mistrz prostej

Obecne moto: Thundercat
To ja dodam jeszcze jedną fajną opcję: przywracanie starych plików.
W wersji darmowej mamy ograniczenie bodajże do 30 dni ale i tak styka. Działa to tak, że w wersji "webowej" możemy podejrzeć sobie usunięte pliki (i je ewentualnie przywrócić) oraz można zobaczyć historię zmian danego pliku (i również przywrócić do 30dni wstecz)

PostNapisane: 2010-09-30 09:46:39 
Mistrz prostej

Obecne moto: Yamaha FZS 600 Fazer
Fajna sprawa,
mam jedno pytanie... Napisałeś:
Cytuj:
Mam schemat u siebie na dysku, nigdzie go nie wysyłam, nie uploaduję... tylko wrzucam go do określonego folderu na moim własnym kompie. Potem klik prawym klawiszem na tym pliku, z menu kontekstowego wybieram "Copy public link" i wklejam tu, albo gdziekolwiek potrzebuję. Odtąd każdy, kto ma ten link, o każdej porze dnia i nocy ma dostęp do udostępnionego pliku - mimo, że u mnie wygląda to, jakby plik leżał po prostu na moim kompie. Jeśli kiedyś skasuję plik z katalogu u siebie, to i Wam ten link przestanie działać.

Rozumiem, co wydaje się logiczne, że musisz mieć cały czas wlączony komputer skoro nigdzie plikow nie uploadujesz...

PostNapisane: 2010-09-30 12:05:08 
electronic supersonic

Telefon: czarny
Obecne moto: XT1200Z
uploaduje automatycznie sie raz, tak wlasnie to dziala. masz folder z kompie i wrzucasz do nego co chcesz z reszta cie nie obchodzi.

PostNapisane: 2010-09-30 13:52:32 
Mistrz prostej

ryto napisał(a):
Rozumiem, co wydaje się logiczne, że musisz mieć cały czas wlączony komputer skoro nigdzie plikow nie uploadujesz...

No właśnie nie muszę! Napisałem, że u mnie "wygląda to tak", ale naprawdę plik się oczywiście wysyła gdzieś tam w sieć na serwery, tyle że ja sobie nie zawracam tym głowy, bo robi to Dropbox. ;)

PostNapisane: 2010-09-30 19:14:43 
electronic supersonic

Telefon: czarny
Obecne moto: XT1200Z
malo tego jak zuploadujesz sobie na innym kompie jakies pliki to na kompie na ktoprym masz aplikacje zaisntalowaną samo sie zaktualizuje i zrzuci te pliki automatycznie