Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-10-21 11:03:08 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: fzs 600 rocznik 99
Ja mam tą książkę Keitha i powiem szczerze - moim zdaniem nie warto. Owszem, jak nic nie czytałeś to można kupić i znajdziesz tam jakieś informacje. Ale nie wiem czy aż tak wartościowe, a i wydanie jest słabe. Polecam natomiast Lee Parksa "Pełna kontrola". Piękne wydanie, cena ta sama co przy Twist of the wrist. Fotki takie, że aż chce się śmigać.

PostNapisane: 2010-10-21 11:03:08 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2010-10-22 13:40:48 
Niemowlak

Obecne moto: FZ6 S2 Fazer 2008
MarcinN

Amen.
Miałem sytuacje w podczas powrotu z pracy. Puszka spychała mnie na bariery rozdzielające pas przed wjazdem do tunelu pod mostem Świętokrzyskim w Warszawie. Co go nakląłem w kasku to tylko ja wiem. Już się widziałem po drugiej stronie bariery na psie w przeciwnym kierunku jako mielonka. Ręce stery tak kurczowo trzymały, że o sygnale zapomnij. Od tamtej pory też trenuje - to musi być automatyczne.

PostNapisane: 2010-10-22 16:12:37 
Prawie jak Mistrz Europy

Telefon: 603873840
Obecne moto: Thundercat
fimek napisał(a):
PS. Czy ktoś ma książkę Keith Code "Twist of the wrist"?. Warto kupić?

Mam, leży i kurzy się, Lee Parksa Pełna Kontrola też, tak samo.
Na początek polecam Lee Parks, to takie podstawy. Potem Keith "Przyspieszenie", to już wstęp do jazdy na poważnie choć książka napisana dziecinnym językiem.

Jak chcesz nabyć, możemy się dogadać. Ja znam obie na pamięć.

PostNapisane: 2010-10-22 16:29:23 
Pryszczaty jeździec

Obecne moto: fzs 600 rocznik 99
Parksa nie odsprzedam. Code'a też mogę :-)

PostNapisane: 2010-10-23 22:40:34 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Thundercat
Odezwę sie do Was, jak bede w Wawie, za jakis tydzień, OK? Chciałbym wpierw rzucic okiem, co te ksiażki warte.

Dzieki za odpowiedzi i pozdro :)

PostNapisane: 2010-11-07 22:05:59 
Funkiel Nówka

Obecne moto: Thundercat 2000
Ciemno. Droga dość szeroka, nawierzchnia bardzo dobra. Spokojnie jadę przez wieś, kończy się teren zabudowany i rura - drogę znam bardzo dobrze. Pierwszy zakręt, drugi. Po wyjściu z winkla 140 km/h na budziku, motocykl już wyprostowany, droga pusta - jadę środkiem... dostrzegam ruch na prawym poboczu. Zając wybiega na szosę. Skacze w prawo i w lewo... Dałem po heblach ale przy 140 mogłem niewiele. Chwila loterii, szybka decyzja. Lekki skręt w prawo i... futrzak jest po lewej stronie przedniego koła uff. Poczułem uderzenie na lewym bucie ale pojechałem dalej. Co się stało z zającem? Nie wiem. W każdym bądź razie po przygodzie tej nocy szybciej niż 80 nie jechałem.

Wnioski które wyciągnąłem: Zwierzaki są przyzwyczajone do puszek. Nie reagują na nie. Motor robi więcej hałasu - futrzak może się przestraszyć. Po dostrzeżeniu ruchu na poboczu, jeżeli jest to futrzak - mocno hamować. Jednak gdy nie jestem w stanie wyhamować w ostatniej chwili odpuszczam heblom i próbuje ominąć potencjalny pasztet.
Przemyślenia na przyszłość: Widząc przebiegającą przez jezdnie sarnę, dzika czy jelenia od razu zwalniam. One mogą chodzić stadami. Kiedy przez jezdnie przeszło jedno zwierze za chwilę może przejść następne.

PostNapisane: 2010-11-08 12:07:30 
Mistrz Polski

Obecne moto: TnT
W motocykliście doskonałym cały wykład jest na temat zwierzaków.
Tego lata przećwiczyłem to na własnej skórze, na szczęście samochodem.
Miałem spotkanie z sarną. Ostre hamowanie, jak tylko zobaczyłem sarnę stojącą na poboczu za zakrętem. Sarna dostala tylko po kopytach, bo oczywiście wbiegła na drogę.

Każdy zwierzak jest najpierw zaniepokojony, a na koniec przestraszony i ucieka.
Gdzie ucieka? W kierunku, w którym się patrzy, a patrzy się w samochód, albo motocykl.

Na motocyklu miałem śmieszną sytuacje z kotem... i to czarnym :), który chciał przejść przez 4 pasmową jezdnię. Przestraszył się motocykla i wystartował tak, że aż asfalt mu się palił pod łapami. Chciał przebiec przede mną, nie zdążył i przeleciał za mną :D

PostNapisane: 2011-02-06 02:06:05 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
No to ja też pochwalę się "genialnym" zachowaniem...
Jadąc w mieście pas w jedną pas w drugą. Na moim pasie oczywiście korek, omijam wszystkich po lewej stronie jadąc po przerywanej linii jakieś 30km/h. Nagle widzę przed sobą autobus, a za nim dalej sznur aut. W tym samym momencie kierowca busa wyciąga rękę przez szybę i nerwowo macha jakby chciał, żebym się zatrzymał. Daję lekko po heblach, jestem +/- w połowie busa i nagle przed autobus wyjeżdża samochód z bramy skręcając w lewo, czyli przecinając mój pas. Ja heble, kierowca samochodu heble i mając 5zł zamiast oczu obaj stanęliśmy jak wryci. Przepraszająco machnąłem, kierowca również choć wina była ewidentnie moja...

Gdyby kierowca busa mi nie zamachał to siedziałbym u kierowcy osobówki na kolanach z motocyklem wbitym w dupę. Wielkie podziękowania dla kierowcy busa za trzeźwość umysłu i laga w łeb dla mnie za głupotę i zbyt dużą pewność siebie :/

Uważajcie na takie akcje!

PostNapisane: 2011-02-06 02:46:51 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: brak
rhazz, polemizowałbym w sprawie winy ... Skoro nie miałeś zakazu .. a on włączał się do ruchu (nie na skrzyżowaniu) ... IMHO jego wina.

PostNapisane: 2011-02-06 03:57:28 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: Czarna
chust czyja wina,przezyl...to sie liczy...

PostNapisane: 2011-02-06 04:18:50 
Prawie jak Mistrz Europy

Obecne moto: brak
Liczy się, że "nie spał". Obserwował drogę a nie jechał jak widmo !

Raz kiedyś miałem taką sytuację, że koleś (kiedy byłem na wysokości przedniego koła) stwierdził ze sobie skręci (kiedy go omijałem w korku). Gdyby nie refleks to bym już nogi nie miał.
Trzeba uważać ... sezon coraz bliżej :moto:

EDIT:

rhazz napisał(a):
Ja natomiast jechałem między busem, a przerywaną linią na tym samym pasie ruchu...co jest chyba niedozwolone

Dozwolone, dozwolone :) Nawet policjant wypowiadał się na ten temat :)

Ostatnio edytowano 2011-02-06 15:55:36 przez Szopix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2011-02-06 15:46:12 
Legenda forum

Telefon: Note 10+
Obecne moto: MT-10 SP
tzn. gdybym jechał normalnie po pasie obok autobusu to jasne, że mam pierwszeństwo :)
Ja natomiast jechałem między busem, a przerywaną linią na tym samym pasie ruchu...co jest chyba niedozwolone :D choć jak szukałem na forum opinie są podzielone na temat jazdy między pasami :)

Ważne, że wróciłem do domu i znowu mam szanse pojeździć :)

PostNapisane: 2011-02-06 23:18:19 
Mistrz prostej

Obecne moto: rower
Tak mi się przypomniało... Mnie kiedyś coś tknęło i kulając się obok busa w korku przyhamowałem. A w tym momencie sprzed autobusu wyszedł koleś, bo akurat zachciało mu się przejść na drugą stronę ulicy. Skończyło się na moich obitych jajach. A po fakcie zauważyłem, że ten autobus stanął na przejściu dla pieszych, więc gość go po prostu obchodził dookoła. Wniosek - jak nie ma widoczności, to trza qrde zwolnić.

PostNapisane: 2011-02-12 11:42:37 
Paramedic

Telefon: 112 lub 601100100
Obecne moto: lookinforFZ1
No i ja miałem przygodę z pieszym podobną.

Jechałem, zresztą z RuszhofFą Dorotką - odprowadzałem ją z LBN, do Annopola. W Kraśniku był straszeczny korek. No to cyk - lewa strona i się pomału toczymy, a potem troszke szybciej bo było szerzej.

I nagle z zza ciężarówki stojącej w korku, totalnie na pewniaka (nie było przejścia) wybija koleżka (no jakby sobie na ogródek wybiegł) beztrosko, prosto przede mnie :shock: Ostro przeciwskręt, odbiłem ale dziabnąłem gościa lusterkiem - zdążyłem się tylko odwrócić - pobiegł dalej więc mu krzywdy raczej nie zrobiłem. Ale serio gorąco aż mi się zrobiło. :|

Są takie akcje, że nie przewidzisz. Liczysz, że ludzie myślą i uważają co robią - i tu jest lipa - bo nie myślą, sekunda nieuwagi i JEB. :|
Dorotka z tyłu pewnie miała niezły widok i chyba myślała, że gościa trafie heheh :mrgreen:

PostNapisane: 2011-04-25 19:18:29 
Niemowlak

Obecne moto: FZ 6 S2 2009 r.
Ja miałem kiepska sytuacje wracając z rozpoczęcia sezonu na Janej Górze, niestety przez innego motocykliste...

Rozwidlenie drogi nr 1 i nr 8. Motocyklista jedzie lewymi pasami w kierunku Łodzi, ja prawymi wjezdzam na tzw gierkowkę nr 8. Nagle on zmienia decyzje i wjeżdża na drogę nr 8, ja ok 130 km/h na budziku. Gość zamiast przykleic się do krawędzi pasa i jakoś włączyć się do ruchu, wjezdza w poprzek przez dwa pasy wprost przede mnie, ja ostre heblowanie a ten zamiast się zdecydować i uciec w jedna stronę, stanął na środku. Mi udało się go na centymetry ominąć za mną jechało auto, które rownież mały włos a skasowaloby gościa.

Ręce opadają ...
Myśle ze zachowalem się dobrze, w pierwszej fazie hamowanie a pózniej jak już mniej wiecej widziałem ze stoi manewr ominięcia go.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 60  Następna strona