Trochę wybadałem temat opierając się na analizach laboratoryjnych olejów i faktycznie w większości przypadków po przejechaniu tych 5000km Motul 7100 wykazuje o około 15% większe właściwości smarne (Viscosity - cSt,40°C) od Motula 5100. Na amerykańskich forach motocyklowych znajduje się dużo takich porównań w stosunku do różnych olejów - możecie sobie sami sprawdzić.
Ciekawe informacje można znaleźć na stronie FAQ jednego z laboratoriów wykonujących badania oleju (http://www.blackstone-labs.com/faq.php):
Cytuj:
What's the best oil to use?
Ah, the million dollar question. We are an independent lab, so we don't make recommendations. It has been our experience that oil is oil, and either petroleum or synthetic-based oil will work well for just about any engine.
Come on, you're holding out on me. I should use synthetic, right?
Buddy, you should use whatever you want. Synthetic oil won't guarantee a longer engine life any more than my eating organic food will guarantee I'll live until I'm 90. We here at Blackstone generally use regular petroleum-based oil because honestly, it works just as well for us.
"petroleum-based oil" to olej na bazie niesyntetycznej.
Jakie jest moje zdanie? Jak będę miał kiedyś przyjemność kupienia nowego moto w salonie (na co chyba jestem jeszcze za dużym skąpcem) to będę go zalewał do oporu olejem syntetycznym :) Póki co poprzedni właściciel mojego moto lał półsyntetyk i ja będę się tego trzymał.